Inname en dosering medicinale cannabis

Voor gebruik van medicinale cannabis is geen maximale hoeveelheid vastgesteld. De apotheek levert de cannabis in potjes van 5 gram. Patiënten beginnen meestal met een lage dosering. Bij onvoldoende resultaat kan de arts de dosering verhogen.

De patiënt zet er thee van of ademt het in met behulp van een verdampingsapparaat en verdamper. Roken van medicinale cannabis in combinatie met tabak is af te raden, omdat roken van tabak verslavend werkt. Ook is regelmatig roken van cannabis schadelijk voor de gezondheid. Het kan de longen beschadigen en ontstekingen van keel, neus en longen veroorzaken.

Bij inname met thee duurt het minimaal 30 tot 90 minuten voordat patiënten iets merken van de werking. Het maximale effect ontstaat na gemiddeld twee tot drie uur. Na vier tot acht uur is medicinale cannabis uitgewerkt. Gelijktijdige inname van vetrijk voedsel kan de opname van de werkzame stoffen verbeteren.

Bij inhalatie neemt het lichaam de werkzame bestanddelen snel op. Het maximale effect wordt hierdoor al binnen enkele minuten bereikt. Bij inhalatie is medicinale cannabis na ongeveer drie tot vier uur uitgewerkt. De dosering is bij inhalatie goed bij te sturen.

Instructies voor gebruik en dosering

Als thee
De variëteit Bedrocan is het meest geschikt voor de bereiding van thee:

Breng 500 ml (0,5 liter) water afgedekt aan de kook.

  • Voeg 0,5 gram (ongeveer 2 theelepels of 1 maatschepje) medicinale cannabis toe.
  • Draai het vuur zacht en laat de thee nog 15 minuten zachtjes met de deksel op de pan doorkoken.
  • Neem de thee van het vuur en zeef de thee.
  • Bewaar de thee in een thermoskan als u deze nog op dezelfde dag wilt drinken.

Als u thee voor een aantal dagen wilt zetten, gebruik dan 1 gram (ongeveer 4 theelepels of 2 maatschepjes) medicinale cannabis op 1 liter water. Na de bereiding – zoals hierboven beschreven – voegt u een zakje of theelepel koffiemelkpoeder toe aan de warme thee. Laat de thee afkoelen en bewaar de afgekoelde thee in de ijskast. Na afkoelen is de thee een aantal dagen houdbaar in de ijskast. Koffiemelkpoeder voorkomt dat de werkzame stoffen in de thee na afkoeling gaan plakken aan de binnenkant van de theekan of mok waardoor de thee minder werkzaam wordt.

Als u thee uit de koelkast wilt gebruiken, mag u deze weer opwarmen. Ook mag u suiker, siroop of honing toevoegen om de smaak te verbeteren.

Dosering
U start met het drinken van 1 kop (0,2 liter) thee 's avonds. Als u na één tot twee weken een onbevredigend resultaat heeft, dan kunt u in overleg met uw arts 's ochtends een extra kop (0,2 liter) thee drinken. Geeft de thee bij u onvoldoende verlichting van de klachten, dan kunt u – samen met uw arts – inhalatie van medicinale cannabis overwegen. Inhalatie werkt sneller en sterker dan thee. Bovendien is de juiste dosering makkelijker te bepalen.

Inhalatie
Gebruik voor de inhalatie van medicinale cannabis een betrouwbare vernevelaar. Vernevelaars met gebruiksinstructies zijn onder meer verkrijgbaar in de apotheek. Meer informatie over vernevelaars vindt u op Cannabisbureau.nl.

Dosering

  • Plaats de eerste keren ongeveer 200 mg (1 theelepel of 1/2 maatlepel) medicinale cannabis in de verdamper.
  • Verhit de cannabis en inhaleer daarna een keer.
  • Wacht enkele minuten voordat u weer een keer inhaleert.

Herhaal dit enkele keren – inclusief wachten tussen de inhalaties – tot u het gewenste effect bereikt of tot (psychische) bijwerkingen optreden. Doe dit in het begin een of twee keer per dag. Het is belangrijk dat u de dosering langzaam opbouwt. U kunt pas na verloop van tijd meerdere keren per dag inhaleren. Overleg dit wel altijd eerst met uw arts. De dosering en gebruikte hoeveelheden cannabis kunnen namelijk sterk variëren tussen individuele patiënten.

Het roken van cannabis – zowel met als zonder tabak – raden wij af. Dat geldt ook voor het gebruik van een waterpijp omdat u ook hierbij schadelijke stoffen inhaleert.

Kijk voor meer informatie op de website van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC).  Ook interessant is de site van kanker.nl over het gebruik van medicinale cannabis bij kanker.

Als olie
Sinds kort is ook medicinale cannabisolie op de markt verkrijgbaar. De olie kan via de mond worden ingenomen of worden toegevoegd aan een gerecht. Er zijn drie soorten cannabisolie:

  • CBD-olie (10%)
  • THC/CBD-olie
  • THC-olie

Alle soorten cannabisolie zijn op recept verkrijgbaar de apotheek. Er is ook CBD-olie (met 2,75% CBD), die je kan kopen bij diverse drogisterijen. Deze olie is van het merk Jacob Hooy.