Cijfers cannabisgebruik

Over recreatief ofwel consumptief cannabisgebruik bestaan veel cijfers, maar die cijfers komen niet allemaal met elkaar overeen. Dat komt omdat ze op verschillende momenten zijn gehouden of omdat uiteenlopende onderzoekmethodes zijn gehanteerd. We kunnen daarom het best varen op de cijfers van de meest betrouwbare partijen. Het Trimbos-instituut is daar een van. Daarom hebben we de cijfers op deze pagina ontleend aan het Jaarbericht 2021 van de Nationale Drug Monitor, die wordt uitgegeven door dit instituut.

Algemeen gebruik cannabis
Ongeveer een vijfde (22,9%) van de bevolking van 18 jaar en ouder rapporteerde in 2020 ooit in het leven wel eens cannabis (hasj en wiet) te hebben gebruikt. Dit komt neer op meer dan 3 miljoen volwassenen die ooit in hun leven cannabis gebruikten. 1.080.000 Nederlandse volwassenen hebben in 2020 cannabis gebruikt.

Jongeren
De consumptie van cannabis komt het meest voor bij jongvolwassenen (18-19 jaar en 20-24 jaar). Het cannabis gebruik ligt hoger onder jongeren in de jeugdzorg dan onder jongeren in het voortgezet onderwijs.

Ongeveer een kwart (26,4%) van de jongvolwassenen (20 tot 24 jaar oud) gebruikte in 2020 cannabis. Dat is drie maal hoger dan in de gehele volwassen bevolking (7,8%).

Bron: Nationale Drug Monitor 2021