Cannabis: geneesmiddel of…

Medicinale cannabis speelt nog geen rol bij de genezing van aandoeningen, maar het kan wel de klachten van aandoeningen verminderen. Ook kan medicinale cannabis de doseringen en bijwerkingen van andere medicatie helpen verminderen. De arts bepaalt bij welke aandoening en in welke situatie medicinale cannabis een geschikte keuze is. Een arts schrijft medicinale cannabis met name voor als de gangbare behandelingen en geneesmiddelen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Cannabis als medicijn
Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens die aantonen dat cannabis bij bepaalde aandoeningen werkt. Daarbij gaat het om:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C of hiv-infectie en aids
  • chronische pijn; voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit, bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • syndroom van Gilles de la Tourette
  • therapieresistent glaucoom

Daarnaast komen er steeds meer gegevens en positieve berichten van patiënten en artsen beschikbaar over de werkzaamheid van cannabis bij andere aandoeningen. Alleen zijn daarvan de wetenschappelijke bewijzen nog onvoldoende. Voorbeelden hiervan zijn kanker, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, epilepsie, jeuk, migraine, reuma, reumatoïde artritis, ADHD en hersentrauma.

Bron: Bureau voor Medicinale Cannabis