Hoe gebruik je cannabis?

Wie cannabis gebruikt, doet dat doorgaans voor zijn plezier of ter ontspanning. Daarom is het van belang het gebruik in de hand te houden en afhankelijkheid te voorkomen. Bovendien mag gebruik niet leiden tot problemen op school of op het werk. En evenmin tot verstoorde verhoudingen met familie of vrienden. De verstandige gebruiker geniet van cannabis, is zich tegelijk bewust van de risico's en stemt het gebruik daarop af. Dus: matig en gecontroleerd gebruik.

Gebruik van cannabis
Cannabis wordt op verschillende manieren gebruikt. Veelal gebeurt dat in de vorm van een sigaret (joint of stickie). Daarnaast met behulp van een waterpijp of een verdamper. Mensen trekken ook thee van de cannabisbloesem of mengen de cannabis in eetbare producten. Voorbeelden zijn het meebakken van de bloesems in een cake ('spacecake') of tussen tomaat en kaaslaag van een pizza ('happy pizza').

Aandachtspunten bij cannabisgebruik
Met de verwerking van cannabis in eetbare producten is voorzichtigheid geboden. Bij inname via het spijsverteringskanaal duurt het langer voordat de actieve stof zijn werking doet. Daardoor bestaat de kans dat je te veel eet, met misselijkheid, braken of sufheid als gevolg.

Cannabis gebruiken met alcohol, stimulerende middelen of slaap- en kalmeringsmiddelen wordt afgeraden. Zij kunnen elkaar op een negatieve manier beïnvloeden. Wie onder invloed van cannabis deelneemt aan het verkeer, maakt twee maal zoveel kans op een verkeersongeluk. Ook bestaat het risico van een boete. Deze kan variëren van een geldboete, (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen.